Um unsere Webseiten für Sie optimal zu gestalten und fortlaufend zu verbessern, verwenden wir Cookies. Durch Bestätigen des Buttons »Akzeptieren« stimmen Sie der Verwendung zu. Über den Button »Einstellungen« können Sie auswählen, welche Cookies Sie zulassen wollen.

AkzeptierenEinstellungen

Microalgae (eBook)

From Future Food to Cellular Factory

(Autor)

eBook Download: PDF
2021 | 1. Auflage
192 Seiten
John Wiley & Sons (Verlag)
978-1-119-85493-7 (ISBN)
Systemvoraussetzungen
139,99 inkl. MwSt
  • Download sofort lieferbar
  • Zahlungsarten anzeigen
Microalgae and cyanobacteria are the first organisms in the oceanic food chain and are essential producers of oxygen and effective carbon dioxide traps. They are traditional sources of food proteins for Aztec, African and Asian populations, and some of them have even acquired the status of superfoods. Microalgae reviews the biological, ecological and biochemical characteristics of microalgae and cyanobacteria. They are true cellular factories, producing substances of interest such as original pigments, proteins and polysaccharides with biological activities. Their use covers many sectors of human activity including aquaculture, livestock breeding, agri-food, and human and veterinary medicine.

This book presents their mode of production and the transformation processes that are applied to them, as well as the traditional and future valorization of algae. As they are a source of lipids and fatty acids, microalgae have become the focus of attention for the development of green fuels, such as biofuel.

Joel Fleurence is a Professor at the University of Nantes, France. His research focuses on the valorization of algae. He has contributed to more than 100 international publications, several books and three international patents.

Preface ix

Acknowledgments xi

Introduction xiii

Chapter 1. Biology and Ecology of Microalgae 1

1.1. Biological characteristics 1

1.1.1. General characteristics 1

1.1.2. The different groups in traditional and phylogenetic classification 3

1.1.3. The special case of cyanobacteria (Cyanophyceae) 10

1.2. Ecological features 12

1.2.1. Marine microalgae 13

1.2.2. Microalgae in brackish and freshwater environments 15

1.2.3. Microalgae in terrestrial and aerial environments 16

Chapter 2. Production Techniques 21

2.1. Production by harvesting in the natural environment 21

2.2. Production by culture in open systems 24

2.2.1. Production in open basins 24

2.2.2. Production in open raceway-type basins 25

2.2.3. Open-tank production 30

2.3. Production by culture in a closed system 31

2.3.1. Production in discontinuous mode 31

2.3.2. Production in continuous mode 34

Chapter 3. Food Valorizations 43

3.1. Animal feed 43

3.1.1. Forage microalgae 43

3.1.2. Dietary supplements 51

3.2. Human food 56

3.2.1. Ingredients or vegetables 56

3.2.2. Dietary supplements 60

3.2.3. Functional foods 66

3.2.4. Food coloring 73

3.2.5. Regulations 74

Chapter 4. Valorized Molecules 77

4.1. Polysaccharides 77

4.2. Proteins and enzymes 83

4.2.1. Phycobiliproteins 83

4.2.2. Enzymes 87

4.3. Non-protein pigments 89

4.4. Fat, sterols and fatty acids 90

4.5. The special case of biofuel 94

4.5.1. Biofuel production processes 94

4.5.2. Algal species used as biosources 99

4.5.3. The economic context 99

4.6. Other applications 101

Chapter 5. Extraction Processes 105

5.1. Conventional processes 105

5.1.1. Ball mills 105

5.1.2. Ultrasonication 106

5.1.3. Extraction using supercritical fluid 109

5.1.4. Extraction by microwaves 113

5.1.5. High-pressure extraction 114

5.1.6. Extraction facilitated by lyophilization 116

5.2. Enzymatic hydrolysis 118

5.3. Other methods 122

Chapter 6. Biotechnological Approaches 125

6.1. Biorefinery 125

6.2. Physiological forcing 127

6.3. Genetic transformation 131

Conclusion 137

References 139

Index 155

Erscheint lt. Verlag 20.8.2021
Sprache englisch
Themenwelt Naturwissenschaften Biologie Ökologie / Naturschutz
Schlagworte Biowissenschaften • Freshwater Ecology • Life Sciences • Marine Ecology • microbial ecology • Mikroalgen • Ökologie • Ökologie / Mikroben • Ökologie / Salzwasser • Ökologie / Süßwasser
ISBN-10 1-119-85493-8 / 1119854938
ISBN-13 978-1-119-85493-7 / 9781119854937
Informationen gemäß Produktsicherheitsverordnung (GPSR)
Haben Sie eine Frage zum Produkt?
PDFPDF (Adobe DRM)
Größe: 11,9 MB

Kopierschutz: Adobe-DRM
Adobe-DRM ist ein Kopierschutz, der das eBook vor Mißbrauch schützen soll. Dabei wird das eBook bereits beim Download auf Ihre persönliche Adobe-ID autorisiert. Lesen können Sie das eBook dann nur auf den Geräten, welche ebenfalls auf Ihre Adobe-ID registriert sind.
Details zum Adobe-DRM

Dateiformat: PDF (Portable Document Format)
Mit einem festen Seiten­layout eignet sich die PDF besonders für Fach­bücher mit Spalten, Tabellen und Abbild­ungen. Eine PDF kann auf fast allen Geräten ange­zeigt werden, ist aber für kleine Displays (Smart­phone, eReader) nur einge­schränkt geeignet.

Systemvoraussetzungen:
PC/Mac: Mit einem PC oder Mac können Sie dieses eBook lesen. Sie benötigen eine Adobe-ID und die Software Adobe Digital Editions (kostenlos). Von der Benutzung der OverDrive Media Console raten wir Ihnen ab. Erfahrungsgemäß treten hier gehäuft Probleme mit dem Adobe DRM auf.
eReader: Dieses eBook kann mit (fast) allen eBook-Readern gelesen werden. Mit dem amazon-Kindle ist es aber nicht kompatibel.
Smartphone/Tablet: Egal ob Apple oder Android, dieses eBook können Sie lesen. Sie benötigen eine Adobe-ID sowie eine kostenlose App.
Geräteliste und zusätzliche Hinweise

Buying eBooks from abroad
For tax law reasons we can sell eBooks just within Germany and Switzerland. Regrettably we cannot fulfill eBook-orders from other countries.

Mehr entdecken
aus dem Bereich